Ko es daru dienās, kad nefotografēju klientus?

Kad strādāju ofisa darbu, tad man bija absolūti cits priekšstats par to, ko dara to profesiju pārstāvji, kas neiet uz biroju. Viena no lietām, kas man nepatika, bija ilgstošā sēdēšana pie datora un man bija ilūzija, ka nomainot savu nodarbi uz radošu profesiju, pavadītais laiks pie datora samazināsies. Kāda tad patiesībā izskatās fotogrāfa ikdiena un, kas notiek dienās, kad nav ieplānota klienta fotosesija – par to šajā bloga ierakstā. 

1. Kā varētu nojaust, viena no lietām, ko daru, ir šī bloga uzturēšana. Bija vēlme radīt blogu, kas palīdz atbildēt uz populārākajiem klientu jautājumiem par fotosesijām, kā arī ļaut nedaudz iepazīt mani kā personību. Katru nedēļu publicēju vienu rakstu. Cenšos vienā dienā uzrakstīt vairākus rakstus, jo tas ir daudz produktīvāk kā rakstīt vienu rakstu katru nedēļu. Tas palīdz arī publicēt bloga ierakstu, ja kādu nedēļu tomēr neatliek laika uzrakstīt rakstu. Ja tev ir kāds ar fotosesiju saistīts jautājums, dod man ziņu un es uzrakstīšu atbildi raksta formā. 

2. Zināšanu papildināšana. Šim procesam tiek atvēlēts laiks katru nedēļu, bez izņēmumiem. Pirmām kārtām jau tāpēc, ka uzskatu, ka mācīties ir svarīgi jebkurā profesijā. Ja vēlme mācīties konkrētajā arodā ir zudusi, tad ir jāmeklē cita sirdslieta. Šobrīd mācos ar entuziasmu un katru nedēļu vismaz 6 stundas veltu tam, lai papildinātu savu zināšanu bāzi. Bet, ja braucu ar auto, tad vienmēr ieslēdzu fonā kādu apmācību video (paldies Latvijas lieliskajam internetam!). 

3. Zināšanu pielietošana. Bez zināšanu nostiprināšanas tās aiziet nebūtībā. Tāpēc vienmēr cenšos jauniegūtās lietas izmēģināt, bet tad, ja pa rokai nav modelis, par modeli kļūstu es pati. Tā, piemēram, testējot gaismu, tiek iegūtas šādas pašportretu sērijas. 

4. Fotosesiju plānošana. Pirms fotosesijas vienmēr plānoju un domāju fotosesijas idejas, domāju pozas, kas piestāvēs konkrētajam cilvēkam, domāju par krāsu salikumiem, izejot no fotosesijas apģērba un ļauju savai fantāzijai lidot. Tā dažkārt rodas arī ļoti kreatīvas idejas, kas tiek īstenotas radošajās fotosesijās. To visu lieku uz papīra, kurā dažkārt ielūkojos fotosesiju laikā, lai kāda ideja nepiemirstas. Protams, procesā lietas mainās, bet tas ir labs sākumpunkts. 
5. Fotogrāfiju apstrāde. Ar fotosesiju nekas nebeidzas, bildes ir jāielādē datorā, jāatlasa labākās un jāapstrādā. Tas aizņem vairāk laika, kā pati fotosesija. Un te nu es pavadu ļoti daudz laika pie datora, krietni vairāk kā gribētos. Bez klientu fotosesijām apstrādei tiek pakļautas arī visas ceļojuma bildes, kuras laiku pa laikam publicēju savāceļojumu blogā. Diemžēl par visiem ceļojumiem nav sanācis uzrakstīt aprakstu, bet droši ieej un apskaties, varbūt kaut kas no tā noder. 
6. Mārketings. Networkinga pasākumi, mārketinga materiālu sagatavošana, SEO u.c. saistītas aktivitātes. Prasa daudz laika un iedziļināšanās. Bet man šķiet, ka drīz būšu šajā jomā eksperts (jokoju…:D). 
7. Administratīvas lietas – atbildēšana uz e-pastiem, fotogrāfiju un saistīto produktu pasūtīšana, telefona zvani, mājas lapas atjaunošana u.c. 
8. Izkustēšanās. Vismaz man tam ir vajadzīga neliela pašdisciplīna. 
9. Dažādu kreatīvu projektu veidošana ar maniem kreatīvajiem draugiem. Dažkārt jāsaliek galvas kopā, jāuztaisa neliels breinstorms un varbūt pat kaut kas jāuzmeistaro kopā. Šis tas top un ceru, ka pavisam drīz varēsim atrādīt.
10. Ceļojumu plānošana. Ceļošana ir veids, kā es gūstu enerģiju un iedvesmu. Man patīk gan pats plānošanas process, gan ceļošana.  
11. Grāmatu lasīšana. Atkarībā no perioda lasu gan daiļliteratūru, gan pašizglītošanās grāmatas par dažādām tēmām. Pēdējā, kas man ļoti patika, bija Keith Ferrazzi grāmata “Never eat alone.” Ja interesē networkings un kā to vislabāk darīt, noteikti iesaku! 

Pati fotografēšana sanāk mazākumā, salīdzinot ar visu citu, bet jāsaka, ka izbaudu arī visas pārējās aktivitātes! Nedaudz pārsteidzu tevi vai ir tā kā gaidīji? 🙂

Jana Land ir portretu fotogrāfs Rīgā ar misijas apziņu radīt skaistākos portretus, kādi tev ir bijuši!