Labākā bezmaksas foto apstrādes programma un filtri tavam telefonam

Instagramā katru dienu tiek publicētas 95 miljoni fotogrāfiju. Man nav statistikas, cik no tām ir uzņemtas ar telefonu un cik ar kameru, bet es minēšu (un domāju, ka nekļūdīšos), ka lielākais vairums tomēr tiek uzņemtas ar telefonu. Lai arī man visos ceļojumos līdzi ir kamera, parasti uzņemu līdzīgus kadrus gan ar kameru, gan ar telefonu (tie, kas ar mani kopā ir ceļojuši, parasti par to nav sajūsmā :)) Viens no iemesliem šādai rīcībai ir tas, ka ar bildi no telefona varu daudz ātrāk dalīties ar tiem, kas ar mani nav šajā piedzīvojumā. Un, protams, kā gan bez ceļojuma bilžu publicēšanas Instagramā…  Turklāt telefonu kameras mūsdienās ir tik advancētas, ka būtu grēks to neizmantot. Tomēr katrai bildei, arī ar telefonu uzņemtai, ir nepieciešama vismaz neliela krāsu korekcija, lai viņa izceltos. Par to tad arī šis raksts – kā to vislabāk izdarīt.Bonusā vari iegūt manis izveidotu mūsdienīgu filtru (jeb presetu) bez maksas. Vienīgais, kas tev jādara, ir jāparakstās uz manu e-pastu jaunumiem, tieši tik vienkārši! 🙂 Esošajiem sekotājiem lejuplādes links jau atrodams e-pastā. 

Vēlos bezmaksas Filtrus

Manā arsenālā neatradīsi lepnu #nofilter tagu, un man tam ir savs pamatojums, bet šoreiz ne par to. Vien gribēju pateikt, ka neesmu foto pēcapstrādes pretinieks, manuprāt, jaunāko tehnoloģiju izmantošana nav nekas slikts, ja dara to ar prātu. 

Tu noteikti zini, ka ir neskaitāmas aplikācijas fotogrāfiju rediģēšanai mobilajā telefonā – pārsvarā it kā bezmaksas, bet patiesībā maksas ar šādām tādām bezmaksas fīčām. Šodien gribēju padalīties ar to, ko izmantoju es, un, kas mobilajiem telefoniem patiešām ir absolūti bez maksas. Un, lai arī kā varbūt kādam to negribētos atzīt, mums visiem patīk saņemt bezmaksas lietas, vislabāk jau ļoti kvalitatīvas. Un šoreiz stāsts tieši par to!

Bilžu apstrāde mobilajā telefonā

Noteikti esi dzirdējusi par tādām populārām bilžu apstrādes aplikācijām kā Snapseed, VSCO, PicMonkey un citām. Esmu mēģinājusi, bet kaut kā mums nesapasēja. Ar kameru uzņemtās bildes rediģēju ar Adobe Lightroom un Photoshop. Man patīk Adobe produkti un, kad parādījās Adobe Lightroom versija mobilajiem telefoniem, protams, izmēģināju arī to un turpinu lietot arī šobrīd, jo, manuprāt, tā sniedz visplašākās iespējas mobilo foto apstrādē. Es vari paveikt to pašu, ko Adobe desktop versijā, vienīgi, protams, ekrāns nav tik liels un ērtuma ziņā joprojām izvēlos apstrādāt bildes datorā. Bet, ja nepieciešams ātri, tad arī telefonā varu izdarīt to, ko vēlos. Adobe desktop produkti ir maksas, bet Adobe Lightroom aplikācija ir pilnībā bezmaksas! Atšķirībā no citām aplikācijām, kurām bieži vien ir bezmaksas bāzes versija un pēc tam ir jāpiepērk dažādas fīčas, ja gribi, lai tā ir patiešām lietojama, tad ar Adobe Lightroom tā nav, visas fīčas ir bezmaksas. Adobe naudu pelna no desktop versijām. Ja tevi interesē arī desktop versija, tad vari to iegādāties to šeit, es lietoju fotogrāfiju apstrādes plānu, kas maksā 12eur mēnesī. Ja zini, ka datorā neko tādu nevēlies darīt, tad tad tev pilnībā pietiks ar Adobe Lightroom aplikāciju, kurai ir praktiski tāda pati funkcionalitāte kā desktop versijai, kas man tik ļoti patīk. 80% savu bilžu apstrādāju Lightroom un tikai atlikušos 20% Photoshopā, liela daļa bilžu Photoshopu nekad neierauga, jo neredzu tam nepieciešamību, tieši tik spēcīgs ir Lightroom. Ceru, ka ar šo būšu tevi pārliecinājusi vismaz pamēģināt šo aplikāciju 🙂

Solītais bonuss – bezmaksas filtri Adobe Lightroom aplikācijai

Es patiešām domāju, ka Adobe aplikācija ir labākā mobilo bilžu apstrādei. Bet es saprotu, ka mēģināt ko jaunu ir izaicinoši, tāpēc nolēmu tev nedaudz palīdzēt un izveidoju stilīgus filtrus, kurus varēsi izmantot savu smārtfona bilžu apstrādei. Adobe aplikācijā ir iebūvēti arī savi filtri un profili (Presets & Profiles), tāpēc, ja nevēlies izmantot manus, vari lietot jau aplikācijā esošos. 

Savus filtrus izveidoju, ņemot vērā šī brīža trendus, kādi redzami blogeru kontos, produkta foto, pat dažu fotogrāfu stilā un citur. Jā, patiesībā jebkuru filtru var izveidot pats, bet teikšu godīgi – vienkārši un ātri tas nav. Bezmaksas lietas cilvēki bieži nenovērtē, bet es ceru, ka lejuplādēsi un izmēģināsi, šī patiešām ir vērtīga lieta, ko izmantoju arī pati. 

Saviem sekotājiem izveidoju 2 filtrus (presetus) – vienu krāsainu un vienu melnbaltu. Lūk, piemēri, visas bildes ir no mobilā telefona: 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Krāsainais ir tāds maigi romantisks, kas labi izskatās pilsētās un ar cilvēkiem. Melnbaltais pieklusināts un intīms, nedaudz matēts.  Šos notestēju vismaz uz 100 dažādām savām mobilā telefona bildēm un man patika. Bet, protams, nekas nav universāls un būs bildes, kurām nederēs.

Ja gribi patestēt, kā šie filtri izskatīsies uz tavām telefona bildēm, lasi tālāk detalizētu instrukciju. 🙂

Ko darīt, lai izmēģinātu, kā strādā Ligthroom mobile?

1. Lejuplādē Adobe Lightroom aplikāciju (gan iOS, gan Androidiem); 

2. Atver aplikāciju un izveido mapi Presets, ja vēlies izmēģināt manis izveidotos filtrus (pie Albums labajā pusē nospied uz +, parādās Create new –> Folder–> Foldera nosaukums ‘Presets’). Šis solis nav obligāts, bet palīdz uzturēt kārtību aplikācijā un, manuprāt, kārtība telefonā ir svarīga.

3. Ja esi parakstījusies uz maniem e-pastu jaunumiem, tad e-pastā saņēmi linku uz Lightroom filtriem. Ja vēl neesi parakstījusies, tad vari to izdarīt šeit un lejuplādēt manus Lightroom filtrus. Tad atzipo tos. Ja lejuplādē no datora, tad pārvieto tos kādā no mākoņprogrammām, kas sinhronizē datoru ar telefonu (Dropbox, OneDrive, Airdrop u.c.) vai vienkārši aizsūti sev uz epastu. Atkāpei: es izmantoju OneDrive un šī programma gribēja, lai vispirms saglabāju filtrus telefona folderī, pa tiešo neļāvās improtēties Ligthroom. Ja tev ir līdzīga problēma, pamēģini saglabāt failus kādā no telefona Galerijas folderiem.

4. Atver Adobe Lightroom aplikāciju, ieej izveidotajā Presets folderī. Apakšējā labajā stūrī nospied uz bildes ikoniņu–> parādās Add photos from –>nospied Device un atrodi lejuplādētos 2 dng failus, izvēlies tos un nospied Add. Tagad šajā folderī tev būs 2 manas bildes. Uzklikšķini uz vienas no tām, nospied trīs punktiņus labajā augšējā stūrī –> Create Preset–> ieraksti filtra nosaukumu zem Preset Name (iesaku izmantot manus, jo tā atcerēsies, no kurienes tas nācis, bet nav obligāti) un zem Preset Group izvēlies ‘User Presets’ un nospied ķeksīti labajā augšējā stūrī. To pašu atkārto ar otru bildi. Viss, sarežģītais process ir pabeigts! 🙂

5. Tagad pievieno programmai savas bildes, vari kārtot albumos. Uzklikšķini uz tās bildes, kuru gribi apstrādāt, skrullē pa labi līdz galam, nospied Presets, parādīsies izvēlne. Uzspied Izvēlnē trīs augšējos punktiņus un izvēlies User Presets (šis solis turpmāk nebūs jāatkārto) un tad izvēlies kādu no manis izveidotajiem filtriem 🙂 Tieši tik vienkārši tos būs izmantot turpmāk! Zemāk video, kā tas izskatās.

Ja bilde pēc filtra piemērošanas šķiet par gaišu vai tumšu, skrullē atpakaļ līdz Light –> izvēlies Exposure un velc slaideri pa labi vai pa kreisi līdz bilde kļūst acij tīkama. Ceru, ka tev patiks un tu liksi lietā. 

Vēlos bezmaksas Filtrus 

Ja izmanto manus filtrus, priecāšos, ja mani ietagosi Instagramā, jo es patiešām gribu redzēt, kā tev izdodas. 🙂

Kā jau minēju – filtri neder visām bildēm vienādi. Ja tevi interesē kāpēc un kā to labot, tad dod ziņu un es par to uzrakstīšu citreiz. 

Nelielai atkāpei – savās klientu bildēs filtrus neizmantoju, rediģēju tās manuāli, jo tām ir dažādas gaismas, krāsas un vēlamais noskaņojums. Man ir sākotnējās iestrādes, kuras piemēroju atkarībā no bildes, bet gala rezultātam vienalga ir ļoti daudz manuālu darbību. Papildus manā uztverē profesionāliem portretiem filtru klātesamībai nevajadzētu būt acīmredzamai, bet tas, protams, tikai mans viedoklis. Tomēr telefona bildēm – tām man šķiet preseti labi piedien un izmantoju tos arī pati. 🙂

Jana Land ir portretu fotogrāfs, kas palīdzēs tev radīt skaistākos portretus, kādi tev ir bijuši!