Apģērba izvēle fotosesijai studijā

Iepriekšējā bloga ierakstā aizsāku tēmu par to, kā vislabāk sagatavoties fotosesijai. Šajā rakstā izstāstīšu galvenās lietas, kas būtu jāņem vērā apģērba izvēlē, ja esi izlēmusi par labu individuālajai portretu fotosesijai studijā. Krāsu salikums fotogrāfijā ir īpaši svarīgs un palīdz radīt vajadzīgo noskaņu. Piekritīsi, ka fotosesija ziedošā ābeļu dārzā, kur sieviete ir tērpta plīvojošā, maigi rozā krāsas kleitā, radīs viena veida noskaņu, bet ja sieviete ir tērpta melnā biroja kostīmā – pavisam citu? Fotosesijai studijā izvēlēties apģērbu, kas rada vajadzīgo noskaņu ir vienkāršāk, jo studijā var izvēlēties dažādus fonus/interjeru pēc vajadzības un pieskaņot to tevis izvēlētajam apģērbam nevis otrādi. Nedaudz vairāk ir jāpiedomā, ja fotosesija studijā ir paredzēta 2 vai vairāk cilvēkiem, lai kopskats būtu harmonisks. Jo vairāk cilvēku, jo vairāk laika jāiegulda sagatavošanas procesā. Jo vairāk laika tiks ieguldīts sagatavošanas procesā, jo lielāka iespējamība, ka fotosesija būs patiešām izdevusies.

Attiecībā uz apģērbu fotosesijai studijā būtu vērts ņemt vērā sekojošo:

Tava toņu palete. Vispirms būtu jāsaprot, kāda ir tava toņu palete. Iespējams precīzi zini, kuri krāsu toņi tev vislabāk piestāv, bet iespējams izvēlies to intuitīvi.  Krāsu tipus parasti iedala pēc gadalaika – vasara, rudens, ziema un pavasaris. Ja nezini piederību konkrētai toņu paletei, nedaudz par to vari izlasīt šeit vai šeit. Pareizi piemeklēti toņi, ļaus izcelt tavu seju, un fotogrāfijā tas izskatīsies harmoniski. 

Noskaņas izvēle jeb tā saucamais ‘mood board’. Pirms fotosesijas ir svarīgi saprast, kādas bildes tevi visvairāk saista. Gaišas un gaisīgas, vai varbūt tumšas un dramatiskas, varbūt noteikti vēlies iekļaut melnbaltas bildes. Atrodi bilžu piemērus, kas tevi saista, vislabāk no fotogrāfa portfolio (mājas lapa/instagram/facebook vai cits sociālais tīkls) un izveido nelielu izlasi. Šo uzdevumu ļoti ērti ir izveikt Pinterest. Pārrunā to ar savu fotogrāfu. No tavas bilžu izlases fotogrāfs uzreiz sapratīs, kas tevi uzrunā un varēs vislabāk ieteikt apģērbu/vietu, lai panāktu vēlamo rezultātu. Tev tas garantēs, ka bilžu gala rezultāts būs tieši tāds, kādu esi vēlējusies un iedomājusies.  

Apģērbu dažādība. Jo dažādāki būs tavi tērpi, jo daudzveidīgākas būs bildes gala rezultātā. Lai arī pozu, leņķu, kadrējuma un sejas izteiksmju kombinācijas ir bezgalīgas un bildes būs dažādas arī fotografējoties vienā tērpā, pie profesionāla fotogrāfa mēs ejam pietiekoši reti. Tāpēc vēlāk skatoties skaistās bildes tu novērtēsi, ka tērpi fotogrāfijās ir dažādi un ataino tevi dažādās noskaņās. Tāpēc iesaku izvēlēties 4-5 dažādus tērpus. Kā iedvesma var kalpot šādi ieteikumi:

  1. Tumšas krāsas apģērbs. Paņem līdzi vismaz vienu tumšas krāsas apģērbu komplektu. Melns, tumši zils, tumši brūns vai tumši pelēks izskatīsies vislabāk. Konkrēts tonis (jo arī tumši zilais var būt, piemēram, dūmakains vai spilgts) ir atkarīgs no tā, kāda krāsu palete tev vislabāk piestāv. 
  2. Gaišas krāsas apģērbs. Tas var būt bēšs, šampanieša krāsas, maigi rozā, gaiši zils/zaļš – arī atkarīgs no tā, kurš tonis piestāv tavai sejas ādai un, protams, tev arī patīk. Jo ne vienmēr visas krāsas, kas piestāv, mums arī patīk. Gaišas krāsas apģērbu izvēlies vieglu un gaisīgu. No dabīgajiem materiāliem šādu iespaidu rada zīds, tomēr mūsdienās arī mākslīgie materiāli var būt ar patīkamu tekstūru, piemēram, šifons, tills, mākslīgais zīds.
  3. Izaicinošs apģērbs. Kā vēl vienu vairāciju vari izvēlēties kādu izaicinošu vai seksīgu apģērba gabalu ar īpaši dziļu dekoltē vai šķēlumu svārku daļā. Tā var būt arī skaista veļa vai sievišķīgs kopējais peldkostīms. Iespējams, ikdienā šādu apģērbu nevelc, bet fotosesijā tas izskatīsies efektīgi. 
  4. Apģērbs, kas parāda tavu personību. Te viss ir atkarīgs, kas tu esi par personību. Tas var būt kaut kas klasiski romantisks vai tieši otrādi pavisam traks. Tas var būt saistīts ar tavu mīļāko hobiju. Padomā, kurš apģērbs tavā skapī vislabāk raksturo tevi?
  5. Formāls apģērbs. Esi nobriedusi fotosesijai tikai un vienīgi sev? Pie reizes paņem biroja apģērba komplektu, lai tiktu pie skaista korporatīvā foto – tāda, kurā sev patīc, esi pārliecināta un nav kauns likt klientu piedāvājumos, mājas lapā, CV, LinkedIn, sociālajos tīklos un citur. Pirmajam iespaidam biznesa vidē ir milzīga nozīme!

Uzdrukas uz auduma. Izvairies no ļoti raibiem un strīpainiem apģērbiem, jo tie novērš uzmanību no galvenā objekta fotogrāfijās – tevis. Nav ieteicami arī apģērbi ar uzrakstiem, tie padara fotogrāfiju vienkāršāku. Smalks raksts, kas īpaši nekontrastē ar fonu, ir pieņemams un nenovērsīs uzmanību no galvenā objekta.

Kakla izgriezumi. Izvēlies tērpus ar dažādiem kakla izgriezumiem. Bildēs eleganti izskatās apģērbi ar nolaistiem pleciem, atkailinātiem pleciem, dziļu V-veida un laiviņveida kakla izgriezumu, kas atsedz tavu atslēgas kaulu. Ja esi augstas apkakles cienītājs, paņem savu bītleni – labi sakombinējot gaismu un fonu, rezultāts būs fantastisks. Lai arī kādi kakla izgriezuma veidi ir tavi iecienītākie, to dažādība tērpos palīdzēs radīt daudzveidību tavās fotogrāfijās. 

Audumu tekstūra. Zīds, atlass, mežģīnes, satīns, kreps, samts – šie audumi bildēs izskatās eleganti un grezni! 

Apģērba izmērs. Fotogrāfijās vislabāk izskatās pieguļošs apģērbs, kas izceļ tavus gurnus, krūtis un vidukli. Tas attiecas uz jebkura izmēra ķermeni. Aktuālās ‘oversize’ tipa drēbes iespējams izskatās labi dzīvē, bet bildēs tas padara cilvēku apjomīgāku nekā tas ir realitātē. Tomēr ņem vērā, ka studijas fotosesijas pluss ir tāds, ka apģērbam nav jābūt precīzi tava šī brīža izmērā. Ja tev ir burvīga kokteiļkleita, bet nevari aiztaisīt rāvējslēdzi tās aizmugurē, droši ņem to līdzi, studijā var nofotografēt tā, ka to neviens nepamanīs. Der arī apģērbs, kas ir par lielu, jo to var viegli saspraust aizmugurē, par ko neviens pat nenojautīs. 

Apavi. Par apaviem fotosesijai droši vari nedomāt un neņemt tās līdzi, ja vien tev nav kāds īpašs kurpju pāris, kuru tu pilnīgi noteikti gribi iemūžināt bildēs. Studijas portretos pēdas lielākoties paliek aizkadrā. Ja nu tomēr gadās, ka pēdas ir redzamas, plikas pēdas (vai zeķes, ja tas iederas fotogrāfijā) izskatīsies ļoti labi un atbilstoši, jo telpās esam pieraduši staigāt bez apaviem.

Kad nav ko vilkt. Tā ir lieliska iespēja nopirkt sev ko jaunu un skaistu gan tepat Latvijas veikalos, gan pasūtīt internetā. Interneta veikalu priekšrocība ir tāda, ka tie piedāvā iespēju apģērbu atgriezt, ja tas kādu iemeslu dēļ tev neder. Šo iespēju var izmantot un atgriezt apģērbu pēc fotosesijas (nekādā gadījumā šo neaģitēju, ja tas tev der un lieliski izskatās). Ir arī iespējama, kā dažas dāmas to sauc, ‘apģērba simulācija’. Ja izvēlēsies fotosesiju pie manis, varam uzmeistarot skaistu vakartērpu bildei no studijā pieejamiem auduma gabaliem.  

Iedvesmai. Ja esi izlasījusi rakstu, bet vēl joprojām nezini, ko vilkt, Pinterest esmu izveidojusi dēli ar dažādiem tērpiem, kas piestāvēs glamūrīgai fotosesijai. Centos iekļaut dažāda tipa un ķermeņa uzbūves sievietes, jo mēs esam tik dažādas!

Ja uz fotosesiju dodaties vairāki cilvēki, papildus ieteikumiem, kas minēti augstāk, jādomā par krāsu salikumiem. Apģērbam nav jābūt vienā krāsā vai toņos (lai arī tas ir viens no variantiem), bet toņiem ir jādraudzējas vienam ar otru, lai bildes būtu harmoniskas un baudāmas. Pārāk daudz dažādu krāsu radīs haotisku sajūtu.

Piemēram, bildē blakus var redzēt, cik harmoniski izskatās fotogrāfijano fotosesijas, kurā pāra apģērbs ir vienas krāsas toņos un bildē kopumā dominē tikai divas krāsas.

 


Pirms sesijas konsultācijas laikā izrunāsim visu par apģērbu detalizētāk, kā arī palīdzēšu izvēlēties piemērotākos tērpus, lai tev nebūtu satraukuma par gaidāmo fotosesiju, bet būtu patīkamā gaidu sajūta. Tai skaitā palīdzēšu ar kopēju krāsu toņu paletes izvēli, ja fotosesija ir paredzēta diviem un vairāk cilvēkiem.